Nog een taakje erbij; Flynt vertegenwoordigen!
- Nadezda B
- 23 apr
- 3 minuten om te lezen

Flynt kan niet praten, hij kan mij nooit vertellen hoe zijn dag is geweest, of hij het leuk vindt op z'n schooltje, en hoe hij zijn juffies vindt.
Juist daarom heb ik er voor gekozen om de medezeggenschap in te gaan als verwant van Flynt.
Flynt kan niet voor zichzelf spreken, dus moet ik dat doen. Mijn ervaring als ouder van een kind dat extra ondersteuning nodig heeft, maakt mijn stem in de medezeggenschap onmisbaar – voor mijn eigen kind, maar ook voor vele andere kinderen en ouders.
Als moeder van een zorgintensief kind weet ik als geen ander hoe belangrijk het is dat het beleid van een school, behandelcentrum of opvang écht aansluit bij de behoeften van álle kinderen. Mijn dagen zijn gevuld met het regelen van therapieën, gesprekken met hulpverleners, en het zoeken naar de juiste balans tussen zorg, gezin en werk. Ik zie van dichtbij waar het goed gaat, maar ook waar het beter kan.
In de medezeggenschapsraad (ofwel hoe het bij ons heet, cliëntenraad) of oudercommissie hebben ouders officieel inspraak in het beleid van de school of opvang. Dit is niet vrijblijvend: dagopvang en behandelcentra zijn wettelijk verplicht om ouders/verwanten/cliënten te betrekken bij belangrijke beslissingen. De rechten van verwanten binnen de medezeggenschap zijn vastgelegd in de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018).
Het medezeggenschapsorgaan moet bijv:
tijdig en volledig geïnformeerd worden over het beleid, de organisatie en besluiten die van invloed zijn op de zorg en het welzijn van cliënten.
heeft adviesrecht: De cliëntenraad heeft het recht om gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen over belangrijke beleidsbesluiten, zoals kwaliteit van zorg, organisatie van de zorg, en leefomstandigheden van cliënten.
heeft Instemmingsrecht: Voor bepaalde besluiten die direct invloed hebben op het dagelijks leven van cliënten, zoals wijzigingen in het zorgaanbod, de medezeggenschapsregeling zelf, of belangrijke organisatorische veranderingen, moet de cliëntenraad instemming geven.
Inspraak en medezeggenschap: Naast de formele medezeggenschap via de cliëntenraad, hebben cliënten en hun vertegenwoordigers ook recht op inspraak over zaken die hun dagelijks leven raken.
Flynt is dan in dit geval de cliënt, maar omdat hij nog geen 18 is ben ik als verwant degene die dan in de medezeggenschap kan. Als hij eenmaal 18 zal ik dat nog steeds blijven want hij kan niet praten. Juist ouders van zorg intensieve kinderen brengen perspectieven in die anders vaak onderbelicht blijven. Wij weten uit ervaring wat er nodig is aan ondersteuning, communicatie en aanpassing. Door mijn plek in de medezeggenschap kan ik ervoor zorgen dat het beleid inclusief is en dat er oog is voor kinderen die nét wat meer nodig hebben.
Ouders die uit eigen initiatief betrokken zijn, maken het verschil: hun kennis en ervaring helpen niet alleen hun eigen kind, maar ook andere gezinnen die misschien minder goed hun weg weten te vinden binnen het systeem.
Door mijn stem te laten horen in de medezeggenschap, geef ik ook een stem aan ouders die minder zichtbaar zijn. Ik kan signalen uit de praktijk direct terugkoppelen en zorgen dat beleid niet alleen op papier klopt, maar ook in de dagelijkse praktijk werkt.
Medezeggenschap is meer dan een formele verplichting; het is een kans om samen te werken aan een school waar álle kinderen zich veilig, gezien en ondersteund voelen. Mijn ervaring als ouder van een zorgintensief kind geeft mij niet alleen extra motivatie, maar ook unieke inzichten. Door actief deel te nemen, hoop ik de weg te effenen voor andere ouders en bij te dragen aan een inclusieve, rechtvaardige en warme schoolomgeving voor ieder kind.
Want uiteindelijk geldt: als het goed gaat met de kinderen die het meest kwetsbaar zijn, gaat het goed met iedereen. Dat is waarom ik me inzet – voor mijn kind, voor jouw kind, voor ons allemaal.
Heb jij wel eens gedacht om je kind te vertegenwoordigen binnen de medezeggenschap?
Liefs
Nadez en Flynt
Commentaires